Aktualności

Pokrzywa – zbierz na zapas

Opublikowano: 4 lis 2018

Pokrzywa – ostatnie zbiory

To już ostatni moment przed nadchodzącą zimą, by zrobić sobie zapasy pokrzywy. O tej porze roku nie zbieramy wyrośniętych pędów, lecz młode odrosty, które powinny być po bokach.

Pokrzywy możemy zrywać samodzielnie, chociażby w czasie spaceru po łące. Nie powinno się wybierać miejsc przy drogach, ponieważ liście pokrzyw mogą wchłaniać zanieczyszczenia wydobywające się z pojazdów. Aby uniknąć bolesnych poparzeń, przed zbiorami załóżcie ochronne rękawiczki.

Jak wykorzystać pokrzywę?
Pokrzywa jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym, wspomaga leczenie kamicy nerkowej i schorzeń układu moczowego, poprawia pracę jelit oraz pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Roślina ta stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dlatego też stosuje się ja w leczeniu anemii i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Z kolei antyoksydanty zawarte w liściach pokrzywy chronią nasz organizm przed rozwinięciem się wielu chorób oraz ułatwiają detoksykację.
Spożywanie herbatek z pokrzywy poleca się również w celu przyspieszenie regeneracji organizmu. Picie takich naparów ułatwia przemianę materii, wspiera oczyszczanie układu trawiennego oraz korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka.
Ze względu na właściwości bakteriobójcze okłady z pokrzywy stosuje się w leczeniu schorzeń skórnych oraz stanów zapalnych mięśni. Zaleca się je również w czasie infekcji gardła i jamy ustnej.
Kosmetyki na bazie pokrzywy wspierają prawidłowe nawilżenie skóry oraz ułatwiają pozbycie się łupieżu. Nie bez przyczyny znajdziemy ją również w składzie preparatów, mających poprawić kondycję i wygląd włosów.

Detox nerek – naturalnie

Opublikowano: 26 paź 2018

Nerki to narządy, które znajdują się po obu stronach kręgosłupa (mniej więcej na
wysokości lędźwi). Są odpowiedzialne za regulację objętości płynów ustrojowych,

usuwanie zbędnych składników przemiany materii i utrzymywanie równowagi kwasowo-
zasadowej. Filtrują między 180 a 200 litrów płynów dziennie.

Kidneys is a collection of sciencepics

Ponieważ nerki to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych w naszym
organizmie. Warto regularnie dbać o ich kondycję.
W tym celu można wprowadzić do codziennej diety produkty o właściwościach
oczyszczających, nie tylko zioła, ale i wodę kokosową czy owoce działające moczopędnie.
Innym równie ważnym zadaniem nerek jest produkcja niektórych
hormonów(erytropoetyny, która stymuluje proces wytwarzania czerwonych krwinek) i
moczu ostatecznego, z którym z organizmu usuwane są szkodliwe substancje i nadmiar
wody. Ponadto regulują ciśnienie tętnicze krwi (gdy się obniża, wydzielają do krwi
zwiększone ilości wody i sodu).
Co się stanie, jeśli te organy nie będą pracować prawidłowo? Ich niesprawność może
skutkować problemami ze zdrowiem, o czym poinformują nas następujące objawy:
• trudności z zasypianiem,
• brak energii i zmęczenie,
• ból z tyłu pleców,
• skurcze stóp, zwłaszcza w godzinach wieczornych,
• obrzęk kończyn dolnych wskutek skrajnego nagromadzenia płynów,
• u kobiet —nieregularne miesiączki
W przypadku stwierdzenia tych symptomów warto wprowadzić do jadłospisu kilka
produktów, które pomogą zadbać o kondycję nerek, to znaczy oczyszczą je.
Można je stosować zarówno wtedy, gdy borykamy się z dolegliwościami typowymi dla
chorych nerek, jak również profilaktycznie.
Co ważne, choroby układu moczowego rozwijają się m.in. wskutek nadmiaru płynu lub
substancji toksycznych. Na szczęście istnieje kilka naturalnych środków, które pomagają
oczyścić nerki. Poniżej – dwie propozycje:

1. Napar z topoli czarnej i krwawnika pospolitego
30 gramów suszonych pąków czarnej topoli i 100 gramów kwiatostanów krwawnika zalać
dwoma litrami wody.
Następnie miksturę gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć. Wówczas zdejmujemy
garnek z ognia i odstawiamy do zaparzenia. Odcedzamy.

Napar z topoli czarnej i krwawnika pospolitego pijemy dwa razy na dobę przez 3 dni. Płyn
działa moczopędnie, także przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jest zalecany podczas
leczenia dróg moczowych.

2. Napój z natki pietruszki
Pęczek świeżej natki drobno siekamy. Następnie wrzucamy do litra zimnej wody i
stawiamy na gaz. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.
Pijemy 2-3 razy dziennie po posiłku (jednorazowo nie więcej niż pół szklanki). Zalety
natki pietruszki znane są od lat. Już nasze babcie przygotowywały z niej napary w celu
złagodzenia stanów zapalnych dróg moczowych.
Pietruszka jest bogata w przeciwutleniacze i składniki mineralne, takie jak wapń, magnez i
potas, które stymulują nerki do pracy i wzmacniają je. Pietruszka dobrze oczyszcza ten
organ wewnętrzny i zapobiega m.in. kamicy nerkowej.

Jod i profilaktyka antynowotworowa – terapia naturalna Lalima Kraków

Opublikowano: 23 paź 2018

Niedobór jodu i rak

Jod, to ważny minerał  w profilaktyce raka. Od wieków stosowany był w takiej czy innej postaci. Jako lek na wszystko od raka piersi, aż do kiły. Przyjmowany był w formie wodorostów, dodawano go również do chleba. W roku 1948 nagle  jod uznano za niebezpieczny i usunięto go z arsenałów medycznych, a w latach 1970 z żywności.

Niedobór jodu i rak

Spożycie jodu, które spadło o 50% od lat 1970, znane jest ze związku ze zdrowiem tarczycy. Jest mniej znane to, że inne tkanki również wymagają dużych ilości jodu, a mianowicie piersi, trzustka, żołądek, mózg i grasica.

Niedobór jodu wpływa na zachorowalność na wiele nowotworów, szczególnie żołądka i piersi. Dr Max Gerson, jeden z najsłynniejszych lekarzy zajmujących się alternatywnym leczeniem raka, uważał, że jod jest kluczowy w leczeniu raka.

Niską zachorowalność na raka piersi w Japonii wielu badaczy przypisało wysokiemu spożyciu jodu (i selenu) w diecie.

Komórki rakowe piersi potrzebują jodu żeby wywołać śmierć komórek i powstrzymać rozrost guzów.

W 2008 dr Bernard A. Eskin wyjaśnił jak jod faktycznie zmienia ekspresję genów w komór-kach rakowych piersi, łącznie z funkcją programowej śmierci komórek. Jod zmniejsza też geny odpowiadające za estrogen.

Niski poziom jodu podnosi poziom krążących estrogenów, i biorąc pod uwagę to, że estrogen hamuje wchłanianie jodu, jest to szczególnie problematyczne. Niedobór jodu powoduje też, że piersi są bardziej podatne na działania rakotwórcze, sprzyjając rozwojowi nowotworów.

Odkryto też, że jod:

  • Zmienia ekspresję genów w raku piersi i ułatwia śmierć komórek
  • Jest mocniejszy niż czynnik chemioterapeutyczny szeroko stosowany w raku piersi
  • Zmniejsza ryzyko raka żołądka i piersi i jest szeroko stosowany w remisji raka płuc
  • Wzmacnia zdrowe działanie układu odpornościowego i reguluje kortyzol – hormon stresu.

Soda w chorobach stawów

Opublikowano: 16 paź 2018

Naukowcy z College of Medicine w Georgii (USA) stwierdzili, że spożywanie sody oczyszczonej zmniejsza stan zapalny w chorobach autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów – pisze portal MedicalXpress.

Lekarze udowodnili, że soda przyczynia się do produkcji większej ilości kwasu żołądkowego, co pomaga w trawieniu. Lekarze sugerują również, że stosowanie sody zmniejsza obciążenie śledziony, która nie wytwarza ochronnej odpowiedzi immunologicznej. Zatem liczba makrofagów M1 — komórek odpornościowych powodujących reakcje zapalne maleje, a liczba komórek przeciwzapalnych M2 wzrasta. Obserwację tę potwierdzono w doświadczeniach na myszach z użyciem roztworu sody.

Podobnie soda wpływa na nerki. Jeden z autorów badania, fizjolog Paul O’Connor, zauważył, że przy chorobach nerek krew może się silnie utlenić, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i osteoporozy. Antacid spowalnia również ten proces.

Badania kliniczne wykazały, że dzienna dawka sody oczyszczonej może nie tylko zmniejszyć utlenianie, ale nawet spowolnić postęp choroby nerek — powiedział O’Connor.

Osteoporoza – czym jest, jak leczyć?

Opublikowano: 28 paź 2016

Czym jest osteoporoza?

Osteoporoza jest uogólnioną chorobą metaboliczną kości. Charakteryzuje się niską masą kostną i upośledzoną mikroarchitekturą tkanki kostnej. Kości są bardziej podatne na złamania.

Osteoporozie sprzyjają takie czynniki, jak zaawansowany wiek, czy okres przekwitania. Bardziej narażone na nią są osoby o szczupłej budowie ciała, nadużywające alkoholu i papierosów, z dietą ubogą w białko i wapń, a także stosujące długotrwale niektóre grupy leków, np. kortykosterydy, heparynę, fenytoinę, barbituany.

Istotą osteoporozy jest „upośledzenie” struktury tkanki kostnej.

osteoporoza_2

Medycyna chińska przypisuje  szpik kostny i tkankę kostną kontroli nerek. Według naszej wiedzy na zjawisko  osteoporozy wpływa również zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, czyli długotrwałe zakwaszenie organizmu, a także niewłaściwie funkcjonujące gruczoły przytarczowe i nadnerczy.

Terapia polega na usunięciu ogniska zakaźnego z nerek oraz przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu za pomocą diety.

Zapraszamy również do zapoznania się z artykułami dotyczącymi badań EAV metodą Volla i terapii holograficznej, które wykonujemy w Krakowie, w Lalima Diamond Med:

Słodycze – niewinny nawyk ?

Opublikowano: 23 kwi 2016

slodyczeNawet niewinne sięganie po batonik może w pewnych okolicznościach przerodzić się w nawyk, a nawet w uzależnienie.
Stres, szybkie tempo życia sprawiają, że bezwiednie sięgamy po słodycze, stymulując mózgowy układ nagrody. Krótka chwila przyjemności i długie chwile wyrzutów sumienia…
Zapytaj o biorezonans BRT w Centrum Promocji Zdrowia LALIMA i skutecznie pozbądź się szkodliwego nawyku.

Egzemy

Opublikowano: 11 mar 2016

EGZEMY

egzemyEgzema to chorobowe zmiany skóry, najczęściej mające źródło alergiczne .
Zwykle jej objawy obserwujemy w okolicach łokci, kolan, kostek, nadgarstków, na twarzy oraz na klatce piersiowej.
U osób podatnych, egzema pojawia się na skutek kontaktu z zewnętrznymi substancjami drażniącymi, bądź z alergenami.
Bywają to metale, substancje chemiczne (w tym środki higieny), leki, kosmetyki, artykuły spożywcze. Niebagatelny wpływ mają również czynniki środowiskowe (zanieczyszczenie powietrza), genetyczne, problemy z odpornością organizmu oraz stres.

Egzemy poważnie zaburzają funkcjonowanie osób nimi dotkniętych – zarówno w warstwie fizycznej jak i psychicznej. Wstyd przed eksponowaniem dotkniętych egzemą miejsc, strach przed społecznym odrzuceniem w skrajnych przypadkach prowadzą do depresji i stanów lękowych.

Idea walki z egzemami sprowadza się do „nauczenia” organizmu przychylnej reakcji na substancje, które dotychczas powodowały jego reakcję obronną. Zapraszamy do Centrum Promocji Zdrowia LALIMA w Krakowie. Pomożemy podnieść odporność organizmu, definiując punkty zapalne i źródła uczuleń przy pomocy diagnostyki EAV.

Reumatoidalne zapalenie stawów

Opublikowano: 20 lut 2016

reumatoidalne-zapalenie-stawowKażdego roku w Polsce odnotowuje się kilkanaście tysięcy nowych przypadków reumatoidalnego zapalenia stawów. Choroba ma podłoże autoimmunologiczne i jest reakcją na szereg obciążeń organizmu. W swoim przebiegu wykazuje cechy nasilenia objawów i ich wyciszenia. Zewnętrznymi objawami schorzenia są zniekształcenia w obrębie stawów, liczne przykurcze i sztywność. Bardzo często zaawansowane stadium choroby kończy się utratą sprawności chorego
Do najczęściej atakowanych stawów należą nadgarstki, łokcie i palce. Pierwsze zmiany zachodzą w obrębie wewnętrznej warstwy torebki stawowej, w której wydziela się maź. Błona staje się pogrubiona, obrzęknięta i przekrwiona. Zmianom tym towarzyszy ból, obrzęk, mrowienie, drętwienie rąk, nadwrażliwość na zimno. Bywa, że u chorego obserwujemy stan podgorączkowy czy utratę wagi.
Najważniejszą sprawą jest zdiagnozowanie przyczyny reakcji autoimmunologicznej, a więc tego, co naprawdę obciąża organizm chorego.
Studium przypadku znajdziecie na naszej stronie:

 

Zakwaszenie organizmu

Opublikowano: 11 sty 2016

Zakwaszenie organizmu.

zakwaszenie-organizmu-krakow

Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej.
Przewlekłe zakwaszenie może doprowadzić do rozwoju kwasicy, która jest już stanem niebezpiecznym dla życia człowieka i wymaga natychmiastowego leczenia.
Źródłem kwasów i zasad jest głównie nasza żywność. Podczas trawienia z żywności uwalniane są także witaminy, składniki mineralne czy kwasy organiczne, które następnie ulegają odpowiednim przemianom.
Owe składniki mogą wykazywać właściwości kwaso – lub zasadotwórcze.
Druga sprawa – to zdolność naszego organizmu do przetwarzania, przyswajania i wydalania substancji zawartych w pożywieniu. Zdolność ta może zostać zaburzona poprzez stres, czynniki środowiskowe, przebyte choroby lub inne obciążenia, których być może nie jesteśmy świadomi.

I choć odpowiednia modyfikacja diety jest jak najbardziej słuszna, warto upewnić się, czy nasz wysiłek nie będzie próżny. W tym celu zapraszamy na test obciążeń organizmu. A już niebawem pokażemy jakie produkty wykazują zdolność zakwaszania lub odkwaszania organizmu.

https://lalima.pl/badania-eav-i-strd/badanie-eav

 

Nauka uzdrawiania

Opublikowano: 23 gru 2015

Ewa Ewart – znana dokumentalistka – podejmuje temat Medycyny Informacyjnej, którą zajmuje się Centrum Promocji Zdrowia LALIMA. Film „Nauka uzdrawiania” przedstawia inne niż medycyna tradycyjna pojęcie chorób i przyczyn ich powstawania. Autorzy filmu zebrali przed kamerą grupę niezależnych naukowców, badaczy, psychologów oraz specjalistów od bioenergetyki i zaproponowali nowatorską definicję choroby. Człowiek przedstawiony jest w filmie jako najbardziej skoncentrowana forma energii, a choroba to zaburzenie przepływu energii i procesów energetycznych w organizmie, spowodowane emocjami i myślami.

https://www.youtube.com/watch?v=RZx32GF4vwI