KILKA ZASAD ZDROWEJ KUCHNI
1. Staraj się nie popijać w trakcie jedzenia ani też do 1–1.5 godziny po posiłku, ponieważ niestrawiony pokarm przechodzi wówczas do dwunastnicy i tam zaczyna fermentować, produkując szkodliwe substancje, które następnie są wchłaniane do organizmu i zatruwają go. Najlepiej pić między posiłkami lub ok. 30–20 minut przed posiłkiem.
2. Zacznij każdy posiłek od spożycia surowego pokarmu – surowe jedzenie zawsze przed gotowanym! (Pod wpływem wysokiej temperatury wiele fizycznych i chemicznych właściwości ulega zmianie: zniszczeniu ulegają pewne witaminy, np. C, P, kwas foliowy, częściowo witamina A). Wysoka temperatura niszczy również liczne, przydatne nam w procesie trawienia, enzymy znajdujące się w komórkach roślinnych.
3. Zadbaj o posiłki, w których będzie proporcjonalnie dużo niegotowanego pokarmu; organizm wykorzysta go bardziej ekonomicznie – oszczędzajmy w ten sposób nasz układ metaboliczny.
4. Zadbaj o zielone liście w codziennej diecie. Zielone warzywa, szczególnie te liściaste, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Spożywanie surowych owoców i warzyw wspomaga utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej, która zwiększa odporność naszego organizmu na infekcje pasożytnicze.
5. Ogranicz albo jeszcze lepiej wyeliminuj spożywanie mięsa; zazwyczaj jemy go o wiele za dużo. Pokarmy z białka zwierzęcego wystarczy jeść dwa razy w tygodniu, a nawet znacznie rzadziej.
6. Traktuj mleko i wszystkie przetwory mleczne (np. sery twarde, twarogi, itp.) jako dodatek do diety, a nie – jako główne pożywienie.
7. Zjadaj dziennie jeden główny posiłek i dwa mniejsze, prostsze. Unikaj spożywania ciężkostrawnych potraw (szczególnie dotyczy to wszelkich białek) po godz. 18.00, ponieważ nie zostaną one do końca strawione i spowodują powstanie bardzo szkodliwych dla zdrowia złogów, a nawet tzw. kamieni w jelitach oraz przewodach żółciowych wątroby i woreczka żółciowego.
8. Wyklucz jakiekolwiek przekąski między posiłkami (oprócz surówek i owoców).
9. Starannie przeżuwaj pokarm, aby najwartościowsze składniki jedzenia nie były marnowane. Możesz wówczas jeść dużo mniej i w ten sposób nie rozpychać niepotrzebnie żołądka.
10. Bardzo ważne jest, aby w jednym posiłku nie spożywać produktów węglowodanowych z białkowymi! To powoduje zamęt w systemie trawiennym i kilkakrotnie wydłuża proces trawienia pokarmu. Często prowadzi też do formowania się kamieni cholesterolowych w przewodach żółciowych.
11. Jeśli nie masz grupy krwi A, wyeliminuj ze swojej diety pszenicę i wszystkie jej przetwory.
INNE PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- warzywa najlepiej przygotować na parze
- jeśli już smażymy warzywa, róbmy to jak najkrócej na niezbyt gorącym tłuszczu do momentu, gdy „puszczą sok”, a potem duśmy je we własnym sosie; pozwala to zachować wartość odżywczą warzyw, ich aromat i smak; nadmierne uchodzenie pary w trakcie smażenia wydłuża duszenie
- przyprawiając, używajmy soli morskiej i aromatycznych ziół (ostre przyprawy, sól kuchenna, dużo cukru maskują smak potraw i pobudzają łaknienie)
- unikaj spożywania cukru; jeśli jest niezbędny, stosuj miód lub cukier nierafinowany, brązowy, a nie biały
- w surówkach łączmy zawsze liście warzyw, owoców i korzenie
- należy spożywać wszystko świeżo przygotowane i unikać jedzenia posiłków odgrzewanych lub z poprzedniego dnia
- pamiętaj, że zazwyczaj wypijamy stanowczo za mało wody, co zaburza procesy komórkowe. Między posiłkami pij czystą wodę nisko zmineralizowaną, np. gotowaną